NOVA Nieuws

NOVA Film Festival

Op 5 en 6 november 2011 heeft in het Rabo-theater te Hengelo het NOVA Film Festival plaatsgevonden.

Het mooie theater ligt midden in het centrum van de stad en het hotel, waar veel bezoekers overnachten, staat er pal naast. De auto kunnen wij parkeren in een vlakbij gelegen parkeergarage.

Eenmaal binnen volgt een tegenslag: Er is geen koffie! Wat moet dat worden dit weekend? Deze vraag is daarna niet meer gesteld.

Henk Koster opent het festivalKees Tervoort brengt de stemming erinEva SteenhuizenDe zaal is vol en Henk Koster opent, gelukkig weer helemaal op de been, op humoristische wijze het festival met een anekdote over zijn jasje in de promotiefilm.

Ook Kees Tervoort, die zijn collega´s van het technisch team in de steek laat om zijn rol als voorzitter van de NOVA te vervullen, weet de stemming er in te brengen en de bezoekers een gevoel van saamhorigheid te geven. Het festival belooft een feest te worden, dat niet meer stuk kan.

Eva Steenhuizen, een sympathieke jonge dame, die van presenteren haar vak wil maken, kondigt de eerste film aan en het licht gaat uit.

 


 

Dan kunnen wij genieten van 33 medaillewinnende films, die op uitstekende wijze door het projectieteam op een 7 meter breed doek in full HD worden vertoond. Het is genieten, een heel weekend lang.

De jury eert 5 films met goud en nog eens 8 met zilver, maar ook de films die brons krijgen zijn geweldig om te zien.

Als alle films zijn vertoond blijkt dat de jeugd de toekomst heeft. De gevestigde orde van doorgewinterde prijswinnaars wordt rechts ingehaald door de jeugd.

Joren Molter Laureaat van NFF 2011Willem Serné wint goudSkoep overtreft zichzelfJoren Molter wordt de laureaat van het festival met zijn film Vol van leven en moet steeds opnieuw naar het podium komen om alweer een prijs in ontvangst te nemen. Hij ontvangt ook de prijs voor beste fictiefilm, beste actrice en beste camerawerk en krijgt bij elke uitreiking weer een bos bloemen in zijn handen. Voor hem ontstaat een bloemenzee. Als alles achter de rug is staat hij zich af te vragen hoe hij dit allemaal mee naar huis krijgt.

De tweede gouden medaille is voor Figment van Willem Serné. Hij wint ook de prijs voor de beste nieuwkomer, beschikbaar gesteld door Jan Schoonen. Ook deze filmer is een jeugdlid van NOVA Noord.

Filmgroep Skoep heeft al een aantal keer laten zien dat dit team goede films kan maken, maar met Mol overtreffen zij zichzelf.

Het voert te ver om alle films te noemen, maar het is wel duidelijk dat er onder de NOVA-leden echte topfilmers te vinden zijn.

 


 

Het forumHenk Koster ontvangt de Unica-medailleJan Schoonen wordt erelid van de NOVANOVA 80 jaar

Dit jaar is er een nieuw fenomeen te bewonderen. Een forum, bestaande uit Co Vleeshouwer, adviseur bij Kunstfactor, Hay Joosten, voormalig adviseur bij Het Huis voor de Kunsten in Limburg en Mintze Leistra, docent aan de CIBAB te Zwolle, relativeert het oordeel van de jury. Zij bespreken de drie meest ondergewaardeerde films en noemen hun grootste ergernissen. Het is een speelse manier om te laten zien, dat er veel verschillende meningen zijn als het over film gaat. Het publiek vindt het in ieder geval prachtig.

Naast goede films is er nog meer te beleven. Henk Koster krijgt de Unica-medaille uitgereikt voor zijn grote verdienste voor de amateurfilmerij.

Jan Schoonen wordt verrast door de mededeling dat hij tot erelid van de NOVA wordt benoemd. Nog lang na het festival zit Jan te glimmen van trots, en terecht.

De NOVA zelf heeft ook reden voor een feestje. De Federatie bestaat namelijk 80 jaar. Om het jubileumjaar in te luiden wordt op zondag een enorme slagroomtaart met vuurwerk en al het podium opgereden, waarna Kees Tervoort en Henk Koster als in een pril huwelijk de taart aansnijden. Een jaar van feestelijkheden kan beginnen.

Over feest gesproken: Op zaterdagavond is er natuurlijk een diner, waar uitgebreid wordt bijgepraat.

De regio AVO heeft een geweldig NOVA Film Festival georganiseerd, waarvoor zij alle lof verdienen.

(De foto´s zijn gemaakt door Herman Ottink.)

© 2021 NOVA. Alle rechten voorbehouden. KVK: 40477773 - RABO Bank: NL36 RABO 0353 8218 45

Login

Let op. NOVA-leden kunnen hier inloggen!

Hulp nodig bij inloggen?