NOVA Nieuws

NOVA wint Hogenbijlprijs

Hogenbijlfonds

De Stichting Hogenbijlfonds stelt iedere twee jaar een prijs ter beschikking aan hen die zich buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt op de terreinen van de amateurfilm en de klassieke muziek. Het bestuur heeft onlangs besloten de filmprijs toe te kennen aan de NOVA. De hoogte van het geldbedrag dat o.a. aan deze prijs is verbonden bedraagt Euro 15.000,-.

Het bestuur van de NOVA is buitengewoon blij met de toekenning van deze prestigieuze prijs. De prijsuitreiking heeft plaatsgevonden in Haarlem op vrijdag 16 november in de Filharmonie te Haarlem.

De prijs moet gezien worden als stimulans voor verdere ontwikkeling. Het NOVA-bestuur wil het geld dan ook investeren in het ontwikkelen van nieuwe faciliteiten voor NOVA-leden.

Bekijk het videoverslag.

Historie van het Hogenbijlfonds

Henny Hogenbijl had een muziekhandel aan de Oude Groenmarkt in Leiden, die hij van zijn vader had overgenomen. Samen met zijn vrouw Ada bouwt hij deze uit tot een bedrijf dat niet alleen in Haarlem, maar in heel Nederland grote bekendheid verwierf.
Hij was een prominent lid van de Haarlemse Smalfilmliga en heeft vele prijzen in deze club en tijdens diverse filmfestivals in de wacht gesleept. De vele reizen die hij samen met zijn vrouw maakt legt hij vast in filmverslagen, waarin vooral zijn fascinatie opvalt voor "de mens in de zoeker", de observatie van de mens in zijn eigen natuurlijke omgeving. Tijdens een verblijf in Israël wordt hij ziek. Terug in Nederland, overlijdt hij, op 23 november 1981, 74 jaar oud. Hij had een ernstige vorm van psoriasis.
Voor zijn overlijden richtte hij een fonds op, de Stichting Hogenbijlfonds. Vele bekende amateurfilmers, waaronder Piet van Eerden, ons overleden clublid Hans Plas en vele andere amateurfilmers en musici mochten deze prijs in het verleden in ontvangst nemen.

Bron: HSL nieuwsblad, beeld en geluid wiki.

Laudatio

© 2021 NOVA. Alle rechten voorbehouden. KVK: 40477773 - RABO Bank: NL36 RABO 0353 8218 45

Login

Let op. NOVA-leden kunnen hier inloggen!

Hulp nodig bij inloggen?